Nieuwsbericht

Masterclass Recycling versus Recyclability een groot succes! De presentaties zijn nu beschikbaar.

Gepost op 16 januari, 2018 om 10:58 am Geschreven door in Nieuws

Kenniscentrum Papier en Karton heeft in samenwerking met Stichting Papier Recycling Nederland en de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Papier- en Kartonfabrieken, op 1 februari jl. de Masterclass “Recycling versus Recyclability” verzorgd. Voor belangstellenden zijn hier de verschillende presentaties te vinden.

Dit was het programma:

Masterclass Recycling – Recyclability

1 februari 2018, 10.00-16:00

Locatie: Fletcher Hotel Doorwerth-Arnhem

De huidige marktontwikkelingen laten een verschuiving naar laminaten en multimaterialen zien. Voorgaande KCPK-bijeenkomsten hebben ons geleerd dat de recyclebaarheid van deze (verpakkings)materialen leeft binnen onze industrie. Vanuit onze oudpapierverwerkingsindustrie hebben we gehoord dat er in toenemende problemen verbonden zijn aan de verwerking van dit soort nieuwe materialen. Tegelijkertijd ontwikkelen productontwikkelaars (ook die van deze zelfde bedrijven/concerns) nieuwe producten die lastiger te recyclen zijn. Zeker binnen de circulaire economie is de discussie rondom recyclebaarheid belangrijk om ervoor te zorgen dat de kringloop gesloten blijft en alle ketenpartners op één lijn zitten. Recyclebaarheid kan daarbij bekeken worden vanuit het standpunt van de papiermaker, waarbij recycling van oudpapier in de papier- en kartonproductie centraal staat. Aan de andere kant kan het bekeken worden vanuit het oogpunt van productontwikkelaars, waar recyclability een producteigenschap is.

Voor beide termen zijn er op dit moment geen vastomlijnde definities maar aan het eind van de dag is de tweedeling tussen recycling en recyclability en de bijdrage aan de circulaire economie duidelijk vanuit verschillende standpunten.

De ochtend, met als thema Recycling, heeft als doelgroep ons eigen Platform Vezelgrondstoffen, gemeentes, inzamelingsbedrijven, oudpapier-herverwerkers en beïnvloeders van beleid en wet- en regelgeving. De middag richt zich juist op Recyclability, en heeft als doelgroep ons Platform Eindproducten, papierverwerkers en beïnvloeders van beleid en wet- en regelgeving.

Onder andere PRN, Smurfit Kappa Recycling, TU Darmstadt en het KIDV hebben toegezegd een actieve bijdrage te leveren.

Zie hier het programma: 20180201 Programma-opzet v5

Aanmelden* voor deze bijeenkomst kan door te mailen naar t.storm@wereldvanpapier.nl. KCPK verzorgt de facturatie.

Graag tot dan!

*Deelnamekosten zijn €95 (ex btw).

De bijeenkomst is echter gratis toegankelijk voor alle medewerkers van de leden van het Kenniscentrum Papier en Karton en voor sprekers.