Nieuwsbericht

IPC2 partner Tremani weet alles van de herkomst en betekenis van straatnamen in Rotterdam.

Gepost op 10 oktober, 2017 om 11:20 am Geschreven door in Ondernemers in het nieuws

De app ‘Straatnamen van Rotterdam’ biedt de herkomst en betekenis van alle straatnamen van Rotterdam. Je kunt op je telefoon dwalen over de kaart op zoek naar nieuwe straatnamen. Loop je met je telefoon op straat? Dan kun je gemakkelijk opzoeken hoe de straten in de directe omgeving aan hun namen komen. Natuurlijk kun je ook gewoon zoeken naar personen en trefwoorden.

De geschiedenis van Rotterdam is vastgelegd in de straatnamen. Vroeger zat in een straatnaam vaak een verwijzing naar de bewoners, het gebruik of de locatie van de straat. Je ziet in de Rotterdamse straatnamen ook veel verwijzingen naar oude polders, heerlijkheden en dorpen. In de nieuwere buitenwijken hebben de straatnamen vaak één gezamenlijk thema. Sommige thema’s zijn heel algemeen, zoals bomen, vogels en schilderkunst. Maar veel van de thema’s zijn typisch Rotterdams; ze verwijzen bijvoorbeeld naar Rotterdamse bestuurders, voetballers of de havens.

Achter straatnamen schuilen vaak hele verhalen. Wat waren Cool, Mathenesse en Kralingen? Waarom zijn er straten genoemd naar Hioolen, Ngoyi, Adriana en Piek? Waar ligt het Verborgenlaantje verstopt? Is er echt een Ajaxstraat in Rotterdam? En wie weet wat een ‘blaak’ precies is? Met de app ‘Straatnamen van Rotterdam’ leer je op een leuke manier meer over de geschiedenis van de stad.

Tremani ontwikkelde de complete app. De informatie over de straatnamen is beschikbaar gesteld door het Stadsarchief Rotterdam. Rotterdam is de tweede stad ter wereld met een eigen Straatnamen-app. Eerder ontwikkelde Tremani al een app over de straatnamen van Delft.

Download gratis

De app is beschikbaar voor Apple en Android. Je kunt de app gratis downloaden via www.straatnamenvanrotterdam.nl.