Future Bio Pack

 

Ontwikkeling en toepassingen van duurzame en slimme bio-based verpakkingsmaterialen voor het Midden en Klein Bedrijf in de papier- en kartonindustrie.

Looptijd: januari 2012 – december 2013

Impact

In Future Bio Pack worden verpakkingen ontwikkeld die duurzamer zijn en meer functionaliteit hebben dan de huidige. Doordat verpakkingsproducenten hun toekomst op de markt zeker stellen door middel van materiaalreductie, worden nieuwe technologieën ontwikkeld om de kwaliteit van de verpakkingen te waarborgen. De huidige tendens op de markt is werken met minder en lichter materiaal dat duurzaam geproduceerd wordt op basis van milieuvriendelijke grondstoffen. Om de sterkte van de verpakkingen te verbeteren, worden coatings, laminaten en barrière-eigenschappen aan de materialen toegevoegd. Bovendien moeten de toegevoegde lagen afbreekbaar zijn en volledig mee gaan in het recyclingproces van papier en karton.

Innovatie

Het project is gebaseerd op materiaalonderzoek en bedrijfsanalyses voor ontwikkeling van lichtgewicht bio-based verpakkingsmateriaal. Aan dit verpakkingsmateriaal worden barrière- (zuurstof, damp), oppervlakte- en mechanische functies toegevoegd. Het doel is om oliegebaseerde verpakkingen te vervangen door verpakkingscombinaties die volledig recyclebaar, herbruikbaar en duurzaam zijn. Daarnaast is het doel de hoeveelheid basismateriaal te verminderen en alsnog de gewenste materiaaleigenschappen te verkrijgen.

Uitvoering

Het eerste jaar van het project is gericht op screening van technologie en materiaalontwikkeling van geschikte coatings die door middel van sprayen aangebracht worden en vervolgens normaal verwerkt worden (lakken en roll-to-roll). Het voordeel van sprayen is dat daarmee direct 3d verpakkingen zoals eierdozen behandeld worden. Het tweede jaar staat in het teken van de technische en economische haalbaarheid waarvan ongeveer twee maanden voor bio-based spraycoating van vormkarton.